Acum ceva vreme m-am gandit ca Nolan N104 Evo, casca pe care o aveam, e prea mare pentru bostanul meu. După multe luni de gândire, și pentru că am primit o informație că mărimea căștii contează si la nivelul zgomotului, am început să mă uit după alte căști. Partea proastă era că îmi cumpărasem un sistem de comunicații care se potrivea cu Nolanul pe care îl aveam. Adică se încastrează cu totul în interiorul căștii, iar afară ai doar butoanele de comandă. Și ca să nu mai dau alți bani pe un sistem nou, a trebuit să mă uit tot la Nolan. Vârful actual de gamă este N100 5 Plus. Și m-am tot uitat vreao 3-2 luni, până am decis să cumpăr unul. Review-urile erau amestecate: ba zice lumea că e silențios, ba că e zgomotos. Nu am gasit nici comparativ bun între astea două căști.

Până la urmă, am facut pe dracu în patru și m-am ales cu o cască nouă. Astăzi i-am pus și sistemul audio, ocazie cu care am putut să vad cum e cosntruită la interior.
1. Primul lucru: nu scârțâie așa de tare când o pun pe cap. Pare mai bine închegată decât N104. Căștile aste modulare au destul de multe părți. Nu-s ca alea integrale, o coajă, ”ecran” și cam atât! Astea au mecanism pentru ridicat partea din față, diverse alte chestii, în cazul Nolan, niște compartimente interioare pentru cabluri și pentru bateria sistemului audio. Astea vin acoperite cu o mască. Mă rog. Plasticăraie care scârțâie cănd o pui pe cap. Odată pusă, este OK.

2. La interior, obrăjorii sunt mai ergonomici. Dacă nu pui căști, capacele de polistiren care acoperă găurle pentru difuzoare au și niște căpăcele din plastic. Peste aceste căpăcele, vin niște protecții detașabile care mai atenuezază zgomotul. Sunt un fel de triunghiuri din marerial textil pe un cadru de plastic care vin prinse în dreptul fiecărei urechi, cu niște cleme. Treaba bună e că daca vrei mai mult zgomot ambiental, le poți da jos. Eu am pus difuzoarele în locașurile lor, nu înainte de a așeza niște tampoane demachiante, din alea din bumbac, ca să fac și mai multă liniște. Apoi, peste difuzoare, am pus și protecțiile cu care a venit casca.

3. Ochelarii sunt reglabili în câteva trepte, nu sunt doar sus-jos. Mecanismul de retragere e automat, la fel ca la 104. Apeși pe un buton și se ridica.

4. În spate are un loc special unde poți pune un semnalizator care știe când frânezi și se aprinde. Un fel de stop, care are în el un accelerometru, ceva, care simte când frânezi. E bun, însă la cele peste 1.700 de grame cu tot cu sistemul audio, numai pe ăla nu îl mai montam.
Dacă la N104 am putut fixa controlerul sistemului de comunicație direct pe cască, la N100 5 a trebuit să folosesc adaptorul. Însă chiar și așa, tot nu iese prea mult în exteriorul căștii cât să producă turbulențe.

5. În ceea ce privește viziere, din nefericire este puțin mai mica la N 100 5 decât la N 104. Aș fi vrut același câmp vizual. N104 pare ca nu o ai pe ochi, așa de mare e fereastra aia!

6. În interior, pe fundul căștii, e o pernuță reglabilăă care ajută la așezarea căăt mai bună a căștii pe cap. Pentru ca nu toți avem bostane identice (unii le au mai ovale, alții mai rotunde, alții mai pătrate), au venit cu treaba asta, să fie bine. N-am testat-o, insă e posibil să facă o diferență.

7. Ultima diferență majoră este că în jurul gâtului mai este un manșon reglabil, care are lor de izolator de zgomot și vânt.
Una peste alta, mie mi se pare un upgrade față de N104 evo.

PS: am analizat treaba cu stopul și se pare că vine integrat cu sistemu de comunicație B5L de la N-com. Așa că nu îl pot monta decăt dacă fac upgrade sau dacă scot sitemul actual din cască. Asta nu o să se întâmple.