Vorba lui Iohannis: cred că toți ați auzit de evenimentul major prin care trece omenirea, nu?
Vi s-a întâmplat în ultima vreme să vă gândiți la pandemia pe care tocmai o experimentăm? Nu știu de ce, eu ma gândesc frecvent la ea. Am o plăcere diabolică să nu mi-o scot din cap. În mintea mea e un fel de Dan Diaconescu în direct. Doar când dorm, COVID-19 dispare! Până acum nu am visat, dar nu se știe ce o să urmeze în următoarele luni. Cu ce sechele rămân.

Sunt tare curios să aflu ce shimbări majore se vor petrece în lume după COVID.
Toți spun că dacă patronii au observat că se poate și de acasă, vor fi mai relaxați în privința asta.
Le spuneam unor amici, acum vreo două săptămâni, când încă ne mai întâneam, că prevăd o golire a clădirilor de birouri. Așa ar fi și normal. Cu echipamente IT securizate, poți lucra de acasă ca și cum ai fi în rețeaua locală. Și de ce nu ai face-o? Companiile ar economisi bani cu treaba asta. Zero cheltuieli cu spațiile de birou, zero cheltuieli cu întreținerea și transportul. Angajații pot munci toată ziua, că doar sunt acasă! Vor păstra un office pentru că dă bine la imagine. În rest, de ce ar mai plăti?
Pe afară se practică treaba asta de multă vreme, mai ales în vânzări. Însă ei știu să facă diferența între muncă și viața personală. La noi o să fie o latență până când șeful tău înțelege că mai ai și tu treabă.
Companiile mici, vor implementa munca de acasă, cu vizite pe la birou doar atunci când chiar e nevoie să te vezi cu vreun client sau când un patron dorește să își arate ”mușchii” de față cu toată lumea.
Cele mari, pe care guvernul le strânge în brațe în perioada asta ca să nu dispară din piață, săracele, cu banii pe care i-au acumulat până acum, vor investi puternic în automatizări. Și o să vedem, nu în perioada imediat următoare, dar cred că în 4-5 ani, cum îți va fi livrată la ușa, de către o mașină autonomă, pâinea comandată online. Cum aproape orice muncă pe care o poate face un om, o să fie făcută de un echipament. Se vor robotiza industrii întregi, mult mai mult decât sunt acum.
Iar motivul e cât se poate de simplu: roboții nu-s afectați de molime iar companiile vor face totul pentru a nu mai depinde de oameni! Adică o vor face pentru profit! Nu, nu vor face asta pentru tine. O vor face pentru ele. Poate, după revolte, vor asigura și un venit garantat. Să trăiască și cele 8 miliarde de oameni cu ceva. Și, dacă mai vine o molimă, sa poată ajuta și ele cu resurse logistice, financiare, umane.

Vom fi mai distanți sau ne vom da seama că viața e scurtă și că merită trăită cu sângele în vene?
Oare gândul că mâine poți pieri fără sa fie nimeni în stare să te ajute, te va împinge la lucruri nebunești? O să experimentezi tot ce îți trece prin cap sau vei rămâne chinuit de expresia ”se uită oamenii ăștia la mine”?
Vei alege să te uiți o zi întreagă la filme și în telefon, sau vei găsi oameni cu care sa zburzi pe pajisti?
O să avem mai multă grijă de corpurile noastre știind ca o amărâtă de gripa, puțin mai agresivă, ne poate pune la pământ mai usor decât pe unul care nu a fumat până i-au ieșit ochii din cap?
Oare o să te gândești că e mai bine să alergi afară decăt să dormi pâna la 9? Ne vom cumpăra bicilete sau vom apăsa tot pe pedale de accelerație, lăsând fum în urma noastră?

”Live like there is no tomorrow” o să fie o optiune pentru mulți dintre noi. Cu toate riscurile asumate, ca altfel nu se poate.
Sper să stăm puțin pe gânduri și să vedem unde am pierdut, unde ne-am irosit viața din cauza noastră sau din cauza altora, și dacă trebuie să mergem pe același drum sau să facem ceva diferit.

Sper să ne dăm seama că acei oameni pe care i-am votat, ar trebui să se ocupe de bunăstarea noastră, nu doar de a lor. Să ridice și să consolideze un sistem de sănătate, să investească în cercetare și dezvoltare în așa fel încât data viitoare să fim pregătiți să găsim rapid soluții.

As vrea să ne dăm seama că viața noastră nu e condusă de niste zeități, ci trebuie să se bazeze pe bunul simț. Dacă vrei să fii om bun, nu trebuie să o faci de frica vreunui Dumnezeu.
As vrea să realizăm că în fața unei amenințări comune, nu mai contează că ești ungur, român, chinez, ugandez sau rus. Suntem, pentru moment, pe singura planeta din universul cunoscut care găzduiește viața. Nu-i așa că ar fi păcat să ne autodistrugem? Nu-i așa ca ar fi păcat ca parte din omenire să trăiască în mizerie după tot ce s-a întâmplat acum?

Autoritățile statului ar trebui să investească în informatizare, să nu mai fie nevoie să ajungi la ghișee cu declarații și adeverințe. Vor trebui, la început, făcute investiții masive, pentru că relansarea ni va veni imediat
Suntem o țară care încă folosește masiv banul tipărit. Care are cele mai multe WC-uri în aer liber pe cap de locuitor dintre țările din UE. Trebuie ca asta să se schimbe. Și ca să se schimbe, trebuie alți oameni, acolo, la Parlament. Cu gândire nouă, progresistă, care să realizeze că dacă țara o duce bine, implicit și ei o vor duce bine!

Pentru că nu toți suntem la fel, cu siguranță vor fi oameni care nu se vor schimba. Vor fi oameni cu putere de decizie, care sunt în vârful companiilor, care nu vor vedea lucrurile așa. Se vor bucura că a trecut pandemia și că salariații se vor întoarce la mesele de lucru, și nu vor schima mai nimic. Exeptând înlocuirea lor cu roboți, pentru ca data viitoare, pagubele să fie mai mici. Acțiunile să nu scadă așa de mult.

Eu cred că lumea o să fie mai colorată după COVID. Trebuie să fie. Trebuie să tragem învățăminte din povestea asta. Și cred că o să ne revenim repede. Suntem toți afectați să nu cred că ne vom permite, ca specie, să rămânem prea mult timp la pamâmt.