Acum vreo două luni, stăteam de vorbă cu un amic și îi spuneam că suntem prea mulți pentru planeta asta. Mă gândeam atunci, cum ar fi ca jumătate din oameni să dispara, pur și simplu. El s-a oripilat, că nu ai cum să decizi cine moare și cine nu. Pai nu, nu trebuie să decizi, pur și simplu dispar, făra a ține cont de cine sunt ei. Scenariul ăsta e foarte aproape de realitate astăzi. Din fericire, nu vor dispărea 50% din oameni. Nu cred că procentul celor pe care o să îi pierdem se va ridica la 1% din populatia globului.
Ne-am făcut-o cu mâna noastră. Însă tot noi avem puterea să trecem peste. Acum, mai mult ca niciodată, avem cunoștințe care ne permit să găsim soluții rapid. Iar eu văd că aceste soluții sunt căutate de toată lumea. Exceptandu-l pe Trump, care a vrut să cumpere doar pentru America, great again! un vaccin!


Am citit în ultima vreme vreo două articole referitoare la povestea asta nenorocita despre COVID-19.
Toată lumea, înclin să cred, se gândește la cum o să fie viața de după COVID. E greu de anticipat ce se va întâmpla. Încă nu știm ce amploare o sa ia răspândirea virusului. Și nu asta e cea mai mare problemă. Problema e ca s-a oprit totul. Sau cel puțin așa știm noi. Nu tu producție industrială, nu tu munci agricole. Toată lumea e acasă.
Nu mă pot opri să nu mă găndesc cum, cu voua noastră, hoții au furat nu numai din buzunarele noastre, ci și din investițiile care ar fi trebuit să se facă în România.
Ar fi trebuit să avem spitale și medici care nu vor șpagă, nu catedrale ale neamului care nu ajută pe nimeni în situații de genul ăsta.
Ar fi trebuit să avem drumuri și nu companii care pun borduri peste borduri.
Ar fi trebuit să investim în România și nu să îi lăsăm pe alde Dragnea să își tragă insulă, pe Udrea care are colecție de genți Gucci, pe Viorica Dăncilă să nu mai guverneze, pe ăia din dosarul Microsoft, care au luat peste 10 milioane de euro șpagă, pe ăia care ne taie pădurile, pentru că ii doare în fund pentru că ei stau în Alpi. Da, știu. O să spuneți că ai nostri le taie. Ai nostri le taie că au cerere.
E o pauză în care trebuie să ne gândim la toate greșelile pe care le-am făcut până acum. Și nu doar noi, aci. Toată omenirea. Să ne gândim la căte gunoaie producem, să ne gândim că nu ne interesează unde ajung. Să ne gândim că mărfurile cumpărate doar ca să avem mai mult decât celălalt nu fac niciun bine nimănui, exceptând ego-ului nostru. Iar ăsta e un ”beneficiu” pe termen scurt. În curând o să vrem altceva!
Ce mai contează că blonda aia are genți Gucci? Ce mai contează ca ai pantofi de 3000 de euro? Ceas de 50.000 de euro? Tricou SUPREME de 1200 de euro? Cu ce te încălzesc toate astea când lumea moare în jurul tau și nu știi cînd îți vine și ție rândul?
Odată erai șmecher!
Mă aștept ca oamenii care au neuronii funcționali să regândească regulile după care îți trăiesc viețile. De asemenea, mă aștept ca ăia care au fost dobitoci până acum. Să rămână dobitoci în continuare.
Dar mă aștept și ca atunci când vom ieși din povestea asta, așa prăpădiți cum vom fi, să nu mai acceptăm mizeriile celor care ne conduc, risipa de bani pe lucruri care nu sunt esențiale. Mai țineți minte panseluțele de milioane de euro? Asta nu trebuie să se mai întâmple niciodată.
Mă aștept ca în ceasul al doisprezecelea care, spre surprinderea multora, chiar a venit, să realizăm că dacă acceptăm să ne conducă niște proști la cel mai înalt nivel, care vor pune alți proști sub ei, următoarea criză ar putea fi și mai rea.
Am văzut o mulțime de greșeli grosolane în ultima săptămână, care chiar m-au făcut să ma întreb cum de s-a putut așa ceva. Spitalul din Suceava, nesimțitul de la Gerota, imbecila aia care a umblat pe străzi durand-o în cot, alt idiot care, infectat fiind, a scuipat pe doctori.
Suntem o nație de oameni care, de zeci de ani, gândim individual. Eu sunt mai presus de tot! Privind dintr-un anumit punct de vedere, da, suntem! Însă binele general trebuie să conteze. Dacă ești mai presus de tot și îți arunci mizeriile pe geamul mașinii, ai greșit că te-ai născut!
Toată lumea de la vârf se gândește cum să salveze companiile de la faliment! Și nu mă refer la afecerile mici, mă refer la monștri care au capitalizare mai mare decât PIB-ul României. Credeți că monștrii ăia nu au bani să reziste un an? Au! Dar de ce să facă asta ând pot concedia oamenii lăsând existența lor pe seama statului.

Da, mă încălzește să aud că au făcut donații. Dar și pentru asta au așteptat ca lucrurile să se îngroașe. Nu au sărit din prima. De la început, au sărit tot oamenii simpli, amărâții ăștia mulți, care au scos sume mici din buzunarele proprii. Și știți de ce a fost nevoie de ei? Pentru că statul e incapabil. E incapabil să finanțeze, pentru că banii pe care ar fi trebuit să îi aibă, s-au scurs în alte buzunare decât ale statului.
BNR spune că o sa asigure bancile cu cash atât cât va fi nevoie. Păi asta ce înseamnă? Că, fără acoperire econimica, BNR și multe alte bănci centrale din lumea asta, vor printa bani. Păi așa pot să printez și eu? Ce valoare au banii ăia? Doar că sunt recunoscuți oficial?
In loc ca BNR să printeze bani, cum ar fi fost ca BNR să fie mai bogată decât Apple, de exemplu? Și nu să printeze, ci pur și simplu să scoată bogăția din safe-uri!
A fost lumea cu fundul în sus? Așa pare, nu?
Nu îți vine să crăpi când vezi că mici companii fac mai mult pentru oameni decăt o face statul sau marile companii?
Mă uit la tipul ăla care a făcut un metru de autostradă. Dragnea râdea de el. În bătaie de joc, s-a dus să puna bazele unei autostrazi la care lucrul nu a început nici acum.
Omul ăla a zis ca doar dacă îi ”crapă cuptoarele” se oprește din produs mîncare pentru cei care au nevoie de ea!
Băncile, când era foarte clar că mulți oameni nu vor avea bani să plătească, se răhățeau pe ele cerînd ajutorul statului.

Voiau ajutorul statului, înțelegeti? Cum să amâne ratele oamenilor?!? Așa ceva nu se poate!
Și știți când s-a putut? Când, la nivel de UE, s-a decis că bancile trebuie să amâne ratele. Da, nu e OK dacă să nu plătești dacă ai cu ce. Dar nici să îngropi mulți oameni care nu au cu ce să plătească.

Mă întreba un prieten că cine o să meargă să lupte cu virusul ăsta, pentru că toți se vor căca pe ei de frică. Este ca la război. Și acolo au fost lași, care nu avea putere să lupte. Dar oamenii care au putut face diferența și-au dat seama că răul o să fie mult mai mare dacă nu vor implica.
Sper ca atunci când vom ieși în stradă să strigăm împotriva nedreptăților, să nu ne mai bată forțele de ordine, că nu ieșim doar pentru noi. Ieșim și pentru ei!
Rolul lor, adevăratul rol al lor, a ieșit la iveală zilele astea.
Odată, văzul era cel mai important simț. Ce rost mai are să vezi, când câmpul vizual e limitat la câțiva metri? Ce rost mai are să trăiești, cum trăiesc cei mai mulți oameni, într-o locuința de 80 de metri patrați? E asta viața pe care ar trebui să o trăim?
Nu, nu este!

Putem să ne implicăm. Putem să donăm organizațiilor pe care le considerăm de încredere. Putem să punem la dispoziția altor organizații, puterea de calcul a propriilor computere. Link aici. Da, o să le folosească destul de mult, dar tot așa le foloseam și la minat bitcoin. Pe pagina lor, sunt date despre proiectele la care lucrează. Dacă îl instalați, la preferințe alegeți ”any”. Așa, puterea de calcul se va duce pe proiectele legate de COVID-19.
E bine să stăm în case. Și nu pentru că sunt mari șanse să scăpăm. Ci pentru că nu ne vom îmbolnăvi toți odată! Orice mic lucru, contează!

Atunci, când o să ieșim din case, trebuie să facem tot posibilul ca furtișagurile să dispară! Trebuie să nu mai credem orbește într-un PSD doar pentru că a dat bani la popor, trebuie să nu mai credem orbește intr-un PNL doar pentru că urlă la PSD. Trebuie să curățăm scena politică de oameni mizerabili. Apoi, încet încet, oamenii buni vor veni singuri.

Și abia atunci, o să fie bine!