Timpul le șterge pe toate. Oricât ai încerca să reții tot ce ți se întâmplă, nu o să reușești.
Astăzi am văzut postarea lui Marian Golescu, prieten din copilărie. Ne amintea de Salamandră, care a plecat să tragă în teroriștii lui Iliescu și nu s-a mai întors.
Zilele trecute, la Guerilla, era liderul Asociației 21 Decembrie. Povestea prin câte a trecut pentru ca dosarul Revoluției să ajungă în instanță. Câte zile de greva foamei, câte zile de puscărie doar pentru că omul s-a prins de la început că s-au petrecut lucruri necurate.
Stai și asculți și iți revin amintirile.
Tu ce ai făcut de Revoluție? Dacă ai ieșit să strigi, dacă ai ieșit afară să faci mulțimea și mai mare, dacă ai pierdut pe cineva drag, oare cum suporți timpurile astea?
Cum îți este când vezi condamnați care ies din pușcării ca și cum ar fi nevinovați? Cum te simți când îi vezi la televizor, declarând că au făcut pușcărie nevinovați? Că eu sunt curați ca lacrima?
Vorba lui Marian: Salamandra se răsucește în mormânt.
Nu cred ca vreunui plecat dintre noi i-ar face plăcere ce se întâmplă acum… Condamnați care conduc țara, care s-au înfipt în scaune și care inventează, ca și atunci, fantome de care poporul să se sperie. Statul paralel e detașamentul de teroriști linșați și decapitați de mulțimea întărâtată de conducătorii de atunci.
Sper că mulți ați auzit care sunt acuzațiile care li se aduc celor din FSN. Știți pentru ce e inculpat Iliescu, pentru ce e inculpat Vocan Vocuilescu și mulți alții.
Dacă toți știam lucrurile astea la nivel mai mult sau mai puțin conștient, iată că așa a fost: manipulare, oameni morți sau nenorociți pe viață, doar pentru ca o clică preorganizată să preia puterea.
Cei care nu știți cum a fost acolo căutați, vă rog, mărturii ale oamenilor pe care îi considerați repere morale și pe care nu aveți de ce să nu îi credeți. Citiți ce au scris, ascultați-i atunci când se poate. Trebuie să vă faceți o idee cât mai ampla asupra acelor zile.
Nu vorbesc de perioada comunistă. Vorbesc exact de zilele de sfârșit. De oamenii care au fost carne de tun pentru ca FSN-ul să preia puterea.
Când am plecat în piețe, nu credeam că o să existe moarte. Și nici nu credeam că pentru a șterge urmele, mortții vor fi arși. Asta au vrut: să nu existe urme iar ei să nu plătească niciodată.

La peste 20 de ani de-atunci, românii suferă același tip de represalii atunci când vor să își spună durerile.
Atunci când mergi să le strigi în față că sunt niște hoți, te alegi cu amenzi, cu batăi, alergat pe străzi. De ce? Pentru ce?
Pentru că forțele de intervenție sunt împuternicite de legiuitori, să te bage în pământ. Cu mâna goală nu ai cum să lupti.