Mă duc să înscriu mașina la poliție, să merg legal cu ea. Îmi plătesc toate taxele de acasa, online, în portalul pus la dispoziție de autorități. Să nu mai stau la coadă la CEC-ul din Pipera. Taxa de mare valoare: vreo 40 de lei, ceva pe aici.

Ajung la agentul de la ghiseu, la doua zile după plată, arăt actele și… surprizăăăă!
Ai plătit degeaba online, că nu au intrat banii. Dacă vrei, iți iau actele dar nu îți garantez că o să stai mai puțin de o săptămănă până iese talonul.
Să fac apoplexie!
Doamnă, am plătit acum două zile!
Daa, dar până se repartizează, până ajung la noi, bla, bla, bla, bla… Mă duc să verific.
Evident, nu intraseră. Așa că plătesc încă odată, mă întorc plin de spume acasă si scriu la inmatriculari.bucuresti@mai.gov.ro următorul mesaj:
27.09.2017
”Buna ziua,
Conform documentului atasat, va rog sa returnati suna de 37 de lei ca plata necuvenita.
Totodata va rog sa imi comunicati de ce banii nu au foat transferati la serviciul auto pentru care nu au fost platiti, avand in vedere ca plata s-a facut acum doua zile.
De asemenea, va rog sa ma informati in cat timp voi avea banii inapoi in cont si daca trebuie sa mai fac lucruri suplimentare pentru a-i primi.”
27.09.2017
”Buna ziua,
Cu chitanta stampilata va trebui sa va adresati celor de la Regia Autonoma – Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat pentru restituirea fondurilor.
Cu stima,
SPCRPCIV Bucuresti”
27.09.2017
”Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Insa nu e chitanta, e un OP.
imi puteti da, va rog, si o adresa de contact? Sa evit un drum pana acolo.
Multumesc frumos.”

Cum nu mai raspundea nimeni, revin cu un mesaj mai elaborat, tot în 27.09:
”Buna seara,
Asa cum am mentionat in mesajul anterior, am nevoie de date de contact pentu a ma adresa acelei autoritati.
De asemenea, va rog inca odata sa imi spuneti si de ce nu s-au virat banii in timp util. Daca Institutia Prefectului nu e responsabila de virarea banilor, va rog sa imi spuneti cui sa ma adresez pentru a afla acest raspuns.
Motivul pentru care vreau sa aflu un raspuns este simplu: in anul 2017, in epoca internetului si a tranzactiilor bancare cu viteza luminii, nu este normal sa ajung sa stau la o coada si sa aflu ca nu au intrat banii. Iar daca nu vreau sa mai platesc inca odata acea taxa (si sa imi recuperez banii platiti initial dupa o mare gramada de nervi), trebuie sa astept vreo saptamana. “Nu va garanteaza nimeni ca intra intr-o saptamana”, mi s-a spus de la ghiseu, de catre o doamna foarte draguta care a facut totul pentru a am ajuta.
Astfel ca pentru a putea circula cu masina proaspat cumparata, a trebuit sa platesc taxa de doua ori. In anul 2017, epoca informatizata, in care tranzactiile bancare se petrec cu viteza luminii.
Daca situatia este una normala, va rog sa mentionati pe site-ul institutiei, acolo unde se gasesc informatiile despre procedurile care trebuie urmate la inmatriculare, termenul in care se fac tranzactiile. Sa stie si oamenii obisnuiti ce au de facut in anul 2017, an in care tranzactiile bancare se desfasoara cu viteza luminii.
Va rog sa ma ajutati sa aflu de ce nu au intrat banii acolo unde trebuiau sa intre, la doua zile de la plata online.
O seara buna,
Cristian Niculae

PS: sotia mea considera ca este o situatie normala si ca traim in Romania si asta e motivul pentru care trebuie sa accept situatia. Considera ca trebuia sa merg la inca o coada, sa platesc aceasta taxa si apoi sa merg cu chitanta la politie. Nu sa fac plata prin internet banking, in liniste, de-acasa. Ei, tocmai de-asta nu trebuie sa o accept, pentru ca nu e o situatie normala in anul 2017, an in care tranzactiile bancare se desfasoara cu viteza luminii.”

04.10.2017
”Buna seara,
Revin cu solicitarea anterioara: o persoana de contact de la acea autoritate a statului la care m-ati directionat pentru recuperarea banilor.
Daca nu stiti pe nimeni acolo, va rog sa imi spuneti si asta. Faptul ca nu raspundeti la solicitare in niciun fel, nu ma ajuta deloc.
Multumesc frumos,
Cristian Niculae”

20.10.2017
”Buna ziua,
pentru restituirea taxei de 37,00 lei, trebuie sa trimiteti la RA-APPS prin posta / sau sa veniti la casierie cu extrasul bancar in original si o copie de buletin, suma va fi restituita in cont / respectiv numerar.
RA-APPS
STR. MOLERE NR.6-8, BUCURESTI, SECTOR 1
CASIERIE L-J 09:00 – 16:00
V 09:00 – 13:00”

Raspund in aceeasi zi:
”Buna ziua,
Daca semnez digital documentele, le acceptati prin email?
“O semnătură digitală este o schemă matematică folosită pentru a demonstra autenticitatea mesajelor sau documentelor digitale. O semnătură digitală validă oferă destinatarului o bază solidă pentru a crede că mesajul a fost creat de către un expeditor cunoscut (autentificare), să fie sigur că expeditorul nu poate nega că a trimis mesajul (non-repudiere⁠(d)), și că mesajul nu a fost modificat pe parcurs (integritate⁠(d)).
Semnăturile digitale sunt un element standard al celor mai multe suite de protocoale criptografice⁠(d), și sunt frecvent utilizate pentru distribuirea de software, tranzacții financiare, software de gestiunea contractelor⁠(d), precum și în alte cazuri în care este important să se detecteze falsificarea sau manipularea datelor.”
Chiar nu am timp de pierdut pentru ca sistemele functioneaza asa cum functioneaza.
Se poate daca le semnez digital?”

Astazi, 23.10.2017, are loc urmatorul schimb de mesaje:

”Buna ziua,
Imi pare rau, nu acceptam semnatura digitala, v-am trimis in mesajul anterior procedura de restituire.
O zi buna!”

”Buna ziua.
Care este autoritatea superioara ra apps?
Multumesc frumos,
Cristian Niculae”

”Buna ziua,
am prezentat cererea dvs spre aprobare si programare la plata, taxa va fi restituita cu ordin de plata in decurs 2-3 zile.
O zi buna!”

Păi cum să nu îți vină să îi strângi de gât? După 25 de zile, o doamnă intelighentă de la celalat capăt al firului, pe numele de fată Mari, descoperă că se poate și altfel. Dar ea nu descoperă singură. A trebuit să o ajut eu cu un șut in cur. După 25 de zile, băi frate, în anul 2017, in epoca internetului si a tranzactiilor bancare cu viteza luminii, ea descoperă că nu trebuie să mă pună pe drum, să stau la cine știe ce rând, să dau 10 lei pe transport, pentru că trebuie să recuperez o taxă care nu a putut fi folosită pentru că statul construiește sisteme informatice de tot căcatul!

Poate se vor găsi cârcotași care să spună ca mă puteam lipsi de ăia 37 de lei. Cam așa e. Dar dacă nimeni nu spune nimic… o să rămânem proști.