Azi dimineață, înainte să ies din casă, mă uitam la TVR. De obicei nu prea bag postul ăsta în seamă. Probabil pentru că am rămas cu sechele de când îl susțineau pe Iliescu.

Am dat peste un documentar în engleză, despre o asociație făcută de niște străini, care vrea să protejeze pădurile din jurul Pietrei Craiului.
Ce au făcut oamenii ăștia, pentru o țară în care nu s-au născut?
Păi s-au apucat să cumpere pământ de direct de la proprietari, grabindu-se să ajungă la ei înaintea marilor tăietori de lemn. Când ajungeau acolo în același timp cu tăietorii de lemn, se băteau pe bucata aia de pădure până devenea neprofitabilă pentru tăietori, și tăietorii plecau. Ața am aflat că e greu să vezi distrugerile, pentru că nenorociții ăștia, când se apucă de treabă, încep să taie din muntele care nu se vede din stradă.

Ce urma după achizitie? În alte țări, fondul cinegetic e în proprietatea celui pe al cărui pământ de află. La noi, e în rproprietatea statului. Stat care organizează licitații și dă dreptul asociațiilor de vânători să cumpere dreptul de a văna pe anumite terenuri. Adica dacă vănatorul vrea să intre să vâneze la ei in curte, o face fără probleme.

Ce au făcut oamenii ăștia care nu s-au născut în România? Au înființat o asociație de vânătoare care nu a tras niciun foc de armă, si au mers la licitații, să câștige dreptul de a văna, pentru ca vor să protejeze animalele din păduri.

Mi se face dn ce în ce mai rușine că trăiesc aici, unde statul distruge de e nevoie să vină oameni din alte țări și să ia atitudine.
Asociația funcționează cu donații. Iar donatorii erau de pe trei continente, inclusiv America de Nord.
Au fost răsplătiți cu o excursie pe bicicletă, iar la final erau leșinați de bucurie.