Acum ceva vreme, îmi apare pe Facebook un add de la SoftwareDeals. Dau click, pentru că mi se părea ireal. Ma tot gândeam că o să dau de alte bălării pe net, cu prețuri fantastice și zero avantaje.
Am navigat eu pe la ei pe site, m-am uitat și am ieșit. Prețuri mici pentru licențele pe care le vindeau.
După cum știți, odată ce ai biscuiți in computer, te tot bombardează cu linkuri despre produsele căutate. Așa și la mine: Software Deals, licente Windows, etc. Drept urmare, am mai dat o raită pe site.
Într-un tărziu, mă găndesc că singura soluție e să aflu daca ceea ce fac ei e legal. Și, uite-așa, am apelat suportul Micorsoft. Asta după un schimb de mailuri cu cei de la SoftwareDeals în care mi-au explicat baza pe care ei funcționează.
Cu informațiile astea, am deschis vreo trei conversatii cu suportul pe licențiere de la Microsoft.
Conversația 1cu Mihaela, pe care am întrebat-o dacă e robot si mi-a răspuns, elegant, ca e ființă umana, zice:
o – Singurul loc de unde puteți cumpăra legal licente Windows, este site-ul nostru
o – Păi uitați ce spune o decizie a curtii europene, zic eu, și îi înșir polologhia de la Software Deals
o – Aaa, dacă vă dau factura și aveți încredere, e legal să cumpărați de la ei.
Am făcut eu ceva corelări și am tras concluzia ca e OK sa cumpăr de acolo.
Conversația 2. Cu Ариана, care vorbea limba română foarte bine.
eu vreau sa ma asigur ca sunt in legalitate daca cumpar o licenta de win10 de la acest furnizor, localizat in cehia
Ариана
Conform termenelor si conditiilor de utilizare a produsului Windows, acesta nu prevede revanzarea licentelor catre alti utilizatori etc. Exceptia fiind doar in cazul in care vanzatorul are contract de parteneriat cu compania noastra si dreptul de a comercializa licentele companiei Microsoft.
Ариана
In cazul in care vanzatorul (furnizorul) nu are dreptul de a comercializa licentele companiei noastre, singura modalitate de a transmite aceste licente catre alt utilizator, este donarea acestora.
Eu
“Trebuie amintit în continuare că dreptul de distribuție al titularului dreptului de autor este epuizat, conform articolului 4 alineatul (2) din Directiva 2009/24, cu ocazia primei vânzări în Uniune, de către titularul menționat sau cu consimțământul acestuia, a oricărei copii, materiale sau imateriale, a programului său pentru calculator. În consecință, în temeiul acestei prevederi și în pofida existenței unor dispoziții contractuale care să interzică o transmitere ulterioară, titularul dreptului în cauză nu se mai poate opune la revânzarea acestei copii.”
Eu
e un extras din HOTĂRÂREA DIN 3.7.2012 — CAUZA C-128/11 Întrucât titularul dreptului de autor nu se poate opune la revânzarea unei copii a unui program pentru
calculator cu privire la care dreptul de distribuție al titularului respectiv este epuizat în temeiul articolului 4 alineatul (2) din Directiva 2009/24, trebuie să se considere că al doilea dobânditor al acestei copii, precum și orice dobânditor ulterior constituie un „dobânditor legal” al acesteia, în sensul articolului 5 alineatul (1) din Directiva 2009/24.
Eu
Prin urmare, în cazul revânzării copiei programului pentru calculator de către primul dobânditor al acesteia, noul dobânditor va putea, conform articolului 5 alineatul (1) din Directiva 2009/24, să descarce pe calculatorul său copia care i-ar fi fost vândută de către primul dobânditor. O astfel de descărcare trebuie considerată ca fiind o reproducere necesară a unui program pentru calculator necesară pentru a permite acestui nou dobânditor să utilizeze programul respectiv conform destinației sale.
82 Argumentul Oracle, al Irlandei, precum și al guvernului francez și al guvernului italian, potrivit căruia noțiunea „dobânditor legal”, care figurează la articolul 5 alineatul (1) din Directiva 2009/24, ar privi numai dobânditorul abilitat, în temeiul unui contract de licență încheiat direct cu titularul dreptului de autor, să utilizeze programul pentru calculator, nu poate fi primit.
Ариана
Pentru ca sa puteti rezolva titulatura produsului, v-as sfatui sa faceti in document la notar in care cealalta firma atesta faptul ca renunta total la drepturile ei asupra acestor bunuri in favoarea dumneavoastra.
Ариана
Cu acest document veti putea demonstra oricarei institutii de stat ca sunteti singurul titular cu drept complet de utilizator.
Eu
perfect!
este in regula raspunsul dumneavoastra.
ce spune curtea mai departe
“Pe de altă parte, trebuie subliniat că titularul dreptului de autor, cum este Oracle, este îndreptățit, în cazul revânzării unei licențe de utilizare care implică revânzarea unei copii a unui program pentru calculator descărcat de pe pagina sa de internet, să se asigure, prin toate mijloacele tehnice aflate la dispoziția sa, că a devenit inutilizabilă copia de care încă dispune vânzătorul.”
pentru mine e ok. vanzatorul isi asuma acest lucru, odata cu vanzarea, si este singurul responsabil pentru dezactivarea licentelor respective. interpretez ca microsoft in acest caz, ar trebui sa se asigure ca acestea nu mai sunt active pe sistemele de calcul ale vanzatorului. eu, ca achizitor, am facut totul legal: am platit un produs, am o cheie de licentiere si o factura.
Ce s-a întâmplat mai departe? Am cumpărat licenta respectivă după un alt schimb de mailuri cu SoftwareDeals prin care m-am asigurat că o sa primesc o cheie RETAIL. A fost singurul lucru care nu s-a întâmplat dintre toate cele pe care le discutasem cu ei.
După achiziție m-am întors la Microsoft, să verific licenta. Din a treia conversație nu am prinscreen dar tipa de acolo m-a lămurit în doi timpi și trei mișcări că licența este OEM și, conform politicii Microsoft, este activă doar pe PC-ul pe care am instalat-o.
Ma întorc cu răspunsul la SoftwareDeals. Oamenii mă sună – pot să spun cu mâna pe inimă că și-au dat tot interesul să imi vândă licența aia, în sensul că au răspuns pe mail si telefonic la toate întrebările mele – și mă roagă să le dau toate prinscreen-urile pe care le am, pentru că ei vor comunica mai departe problema pe care o are Microsoft. Și-au cerut scuze pentru situatia cu OEM si Retail și au promis că o vor rezolva și pe aceasta. Treaba e că eu ii cred ca dupa revănzare, Curtea Europeana spune ca nu mai exista diferențe între OEM si Retail, însă i-am rugat să ma ajute cu licență retail doar pentru că vreau să evit discuții inutile cu Microsoft.
CONCLUZIE
1. Microsoft recunoaște cu jumătate de gură că licențele sunt valide iar eu sunt convins că mă vor lăsa să mut licența și după upgrade
2. SoftwareDeals sunt oameni OK – am stat de vorbă cu vreo trei – și s-au mișcat natural. Am avut licența dorită la cateva ore după ce am făcut plata, cu factură și tot ce trebuie. Eu unul, am încredere în ceea ce mi-au spus.