Când încă nu știam de ițele acestei întreprinderi, mă ingrețoșam când aflam că vine Bill Gates în România să își ia plata pentru licentele Microsoft.
Tu-i în nări, vin să tragă bani de la noi, nenorociții dracului, cu licențele lor cu tot! Era o vreme în care licențele de Windows se gaseau pe torente, alea de Office la fel, și mă gândeam că vizita lui Bill are ca scop și compensarea faptului că utilizatorii români le pirateaza softurile la greu. Ei bine, nu!
Peste ani, aflu din presă despre Afacerea Microsoft. Speram să-l ia pe Gates și să-l bage la bulău, la noi în țară. Mă gândeam că o sa vedem, în sfârșit, cum ne tratează americanii: ca pe o vacă de muls!
Nu am urmărit subiectul cu atenție, când am văzut că nimeni nu se leagă de ăla mare de la Microsoft!
Daaar cum viața îți dă și palme peste față, astăzi aflu că, de fapt, Microsoft dăduse licente cu discount. Ce înseamnă discount in IT? Minim 30%! Bă! Minim 30%!!
Ce s-a întâmplat de fapt, în Romănia?
Niște băieți deștepti au spus așa: marfa asta trece prin firmele astea. La stat, o să fie vânduă cu prețurile astea! Discount? Ce discount creți voi, mă? Asta e prețul!
Și, uite-așa, din pix, au născocit un unic distribuitor pe piața din Romania al produselor Microsoft, nu au mai făcut licitație, și au vândut totul prin el.
Acum să nu vă mire faptul că am cumpărat de la Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria. Nenorciții aștia de leaderi din IT, când fac afaceri mai mari, le fac la nivel global. Disti si resellerii din Romania, care se lupta să le facă piața aici, au doar de pierdut. Banii adevarați, ies prin alte găuri.
Justifică faptul că, de exemplu, ING, BCR, PETROM, etc, sunt clienți globali și le vând doar de la centru. Păi de ce să rămână bani și pe la săracii ăia?
Revenind la Afacerea Microsoft:
Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, cumpara cu aproape 26 de milioane de USD si vinde cu 54.5 milioane de USD. Nu zice nimeni să nu faci profit.
Dacă asta e ușor de înghițit – Siemens Austria vrea profit, nu? – faptul că am mai plătit încă 20 de milioae de dolari o prelungire de suport când aveam oricum suport, asta îți dă de gândit, nu?
Ce au zis oamenii? Coaie, atât face proiectul, dar ca să nu pară că sărim calul prea mult, îl facem pe din două. Și, la anul, mai plătiți niște bani.
DNA zice ca prejudiciul e de 67 de milioane de dolari. O să vedem, la final, peste încă 5 ani care e treaba. O să vedem dacă Hotăran, care era un zeu – asa vedeam eu poziția lui – o să plătească in vreun fel.
Părerea mea e că o să-i lege doar pentru prelungirea aia și, probabil, pentru că au măsluit niște hârtii ca să iasa Fujitsu Siemens Computers câștigător fără licitație. Pentru profit… sorry, eu cer. Tu ești prost și dai? Nu e problema mea!