Sunt multe lucruri în viața unui individ, pe care acesta nu le înțelege. Nu le înțelege pentru că nu are capacitatea de a cuprinde ceea ce simțurile îi spun sau are capacitatea dar nu are cultura necesară să facă analogii și corelații cu evenimente trecute sau care s-ar putea întâmpla.
M-a lovit cu putere ideea că dacă vrem progres, trebuie să organizăm următorul război. Cei care vor rămâne poate vor învăța din greșelile trecutului.

Ideea acestui post a plecat de la recenta ”vânătoare” din Sibiu, unde o haită de oameni, și îi numesc așa fără intenții jignitoare, au urmărit un animal, l-au alergat, l-au încolțit și l-au omorât.

Am ascultat frânturi de informație pe la TV, am citit pe internet și am conturat evenimentul în mintea mea. Ceea ce mi-a sărit în ochi și urechi, au fost strigătele celor care urmăreau animalul ăla: omoara-l, impușcă-l, să dăm cu mașina peste el!!! Adrenalina i-a făcut să acționeze în pripă. S-au lăsat pradă emoțiilor, crezând că fac o faptă eroică, si nu au mai gândit. Asta înseamnă lipsă a culturii. Să pui arma în mâna unor oameni ca ăia, care nu sunt capabili să gândească în situații de criză, cred că e o greșeală.

Revenind la subiect, ce n-au înțeles oamenii? Nu au înțeles că ursul a ieșit în oraș pentru că nu prea mai avea unde să se ducă. Există și ipoteza ca acesta să fi fost lăsat liber, în oraș, parte dintr-o teorie a conspirației. Vânătorii sunt supărați că nu mai pot ucide în neștire.
Problema principală este că am distrus și distrugem habitate, iar animalele alea vor dispărea fără să facem alte eforturi in direcția asta. Nu există planuri de rezervă, împăduririle nu sunt la nivelul despăduririlor și chiar dacă ar fi, tot nu ar putea compensa tăierile masive. S-a contruit până în inima munților, că oamenii cu bani iși permit să consturiască oriunde așa că animalele fac ce fac, și intră peste oameni.

Pe subiectul ăsta, am discutat cu un tip care era oripilat că s-a creat isterie națională, că ar trebui să fim liniștiți și să lasăm autoritățile să acționeze, dându-mi exemplu că afară, lucrurile s-ar fi desfăsurat în liniște.

”Tratand subiectele cu calm, suntem unde suntem. Capul plecat, sabia nu-l taie, dacă înțelegi ce vreau sa spun. În țara asta, că să ajungem la normalitate, trebuie să dăm cu parul, nu sa stam în casă și să spunem că trebuie sa fim linistiți, calmi, zen. Așa nu merge.
Știi că după ce au vrut sa impună legea aia cu 1691 de sălbăticiuni propuse pentru omorâre, au fost date niște indicații. Ca să nu mai zic că exista o lege care reglementează ce înseamnă comportamentul crud aplicat animalelor. Te-ai cacat in mijlocul orașului, trebuie să plătești o amendă! Dacă lumea nu ieșea în stradă și trata totul cu calm, și acum aveai impresia că Generalul Oprea e un om OK, ca Ponta nu e nesimțit și nu minte că nu a plagiat sau ne mâncau rușii, cu Iliescu in brațe.
Să nu ne isterizăm, să bem ceai cu bromură, ca în armată, să fim liniștiți.
La ăia de-afară, sunt aproape toate lucrurile normale, de-aia se poartă așa când au situații deosebite. Pentru că la ăia se iau masuri, ești aproape sigur că o greșeală e pedepsită. La noi, toata lumea trateaza cu calm, si cei care au gresit, habar n-au ca au gresit.”
Ba chiar sunt mândri că greșesc și se și laudă cu faptele lor.

Ei, așa am făcut în multe cazuri. Și uite-așa am pierdut o țară, vândută pe nimic.

Medicii pleacă din România mâncând pământul. De ce? Pentru că suntem incapabili să oferim condiții apropiate de cele de-afară. Și iar nu sunt înțelese lucrurile. Nu înțelege nimeni că vom fi o națiune bolnavă, că oameni bolnavi intră în sistemul medical și ies de-acolo și mai bolnavi.
Să nu credeți că în sistemul medical privat, lucrurile merg mai bine. Sunt hibe și acolo, și vorbesc din experientă.

Nu întelegem lucrurile decât când e prea târziu. Prea târziu să mai putem repara ceva. Iar dacă totuși se poate repara ceva, durata procesului de aducere a lucrurilor la normalitate este extrem de mare.

In filmul atașat postului de față, oamenii reacționează violent în fața lucrurilor pe care nu le înteleg. Așa cum nu au înțeles ce caută ursul în oraș, nici în film nu au înteles că au de-a face cu o inteligentă superioară, capabilă să creeze progres. Au intervenit cu arma în mână și totul s-a întors impotriva lor.