Biserica din Bucegi

Ieri am vrut să-mi scot copilul de la ora de religie. Mă gândeam că nu ar fi bine sa o îndoctrineze cineva direct din școală. N-am o problema sa audă despre Dumnezeu.  Am o problemă când aude numai despre Dumnezeu. Când nu i se prezintă alternativa. Vorba lui Mândrută: băi, în cartile de biologie scrie că mai  există o teorie, conform căreia oamenii au apărut pentru că a vrut cineva? Dacă există, vreau și eu să pun o notă asemănătoare în toate cărțile bisericiești! Se poate?

Tot ieri, stăteam de vorbă cu tatăl unei colege de clasă a ăsteia mici. Omul mă întreba cine vorbește la microfon, la deschiderea anului școlar. El era mai micuț si nu vedea. Păi cine să vorbească? Polițistul, popa, directoare școlii, etc.

L-ai văzut pe popa ăsta, când vine cu sfințitul? Băi frate, se uită prin toată casa. Dacă vede ceva bun pe masa, îl auzi: mmmm, ați făcut prăjitură cu mere? Trebuie să-i dai!

I-am povestit că face acelși lucru și când vine la noi. Se holba la monitor și la televizor, de parcă erau aurite. I-am dat 5 lei si data viitoare nu  i-am mai răspuns la usă. Nici nu m-am ferit să fac liniște că suna el de zor. O perioada, ne-a ocolit. Acum, pare că a uitat. Dar am OK de la împărătie să-i deschid și să-l înștiințez că nu mai vreau să-mi consume curentul sunând la sonerie. Și nici bătături la degețele nu aș vrea să faca, bătând la ușă.

Am auzit la TV că biserica ortodoxă (e cu litere mari, nu?) a avut profit. Multe nunți, botezuri și înmormântări. Hai, poate sunt și donații! Dacă e așa, de ce e susținută de către stat? Nu le ajung finanțele? Să-și vândă odoarele! Cum mi-a spus mie un polițist, când i-am zis că n-am bani de amendă: vinde mașina! Și o să ai bani de amendă. Tu, BOR, vinde o cristelniță și o să fie bine!

Citesc pe net că pe platoul Bucegi, vor să construiască o biserică. O fi bine? Au ales locul pentru că e mai aproape de cer, și înălțarea durează mai puțin? Vocile sfinților se aud mai clar? S-au gândit la turiștii rătăciți și le-au făcut loc de rugăciune?

Mă uit la TV și văd ce pe nuștiu ce preacuvios îl cercetează DNA-ul. Cică a luat mită niște bani, pui sau porci, să bage pe unul în rândurile popilor. Când eram mic, era să jung și eu popa, printr-o metodă asemănătoare. Bine că am avut capul limpedeși am scos sabia la tata!

Mă uitam, cu amicul mei Kido, în IOR. Oamenii refac zonele în care erau așezate băncile. Scot piatra cubică și pun alta în loc. Așa și cu bisericile. Avem de toate, ne trebuie biserici. Avem parcuri, avem spitale, avem bani să plătim doctorii care-și doresc să plece afară, avem educație, avem industrie, avem fabrici, avem mașini pentru lucrul pământului, avem canalizare in toată țara, avem centre culturale, avem medicamente ieftine, avem mâncare ieftina, beniznă ieftină, case ieftine, locuri în care să faci sport. Avem de toate! Ne lipsesc bisericile în vârf de munte, si catedrale ale neamului.

Ah! Mai e un lucru în exces: avem bănci! Dar asta e o altă poveste.

ps.

Recunosc, mi-a trecut prin cap și faptul că biserica a ajutat oameni. Nevoiași, bolnavi, năpăstuiți de soartă. Recunosc. Dar tot nu pot fi de acord cu “Hai să facem biserici lânga fiecare supermarket, florărie sau aprozar!”