Ați auzit, sper, de Ice bucket, fenomenul mondial. In ultima săptămână, suntem bombardați cu tot felul de imagini cu vedete, care mai de care mai doritoare să-și pună găleata în cap!
N-am făcut cercetări amănunțite, însă am aflat că totul este pentru o cauză bună. Iți torni o găleată de apă cu gheață în cap. Te văicărești puțin că e rece. Stârnești ceva hohote de râs. Nominalizezi alți oameni care, în decurs de 24 de ore, trebuie să facă același lucru.
Evident, trebuie să donezi o sumă de bani către o asociație de cercetare a Sclerozei laterale amiotrofice. O boală care te face din om, legumă și apoi te omoară.
Ce am aflat de la TV, este că asociația respectivă a lansat acest mod de colectare și că a reușit să strângă ceva bani. Până acum, peste 60.000.000 USD. Lucru extrem de bun!
De ce nu s-a putut face asta fără să ne maimuțărim? Pentru că vedetele vieții nu s-ar fi arătat interesate, așa repede, să dea bani. Nu generalizăm, pentru că sunt și oameni care au bani și care fac donații. Nu vorbesc aici de regretații Dan Voiculescu și Gigi Becali. Lor nu le-a trebuit niciun ice bucket în cap. Mă rog, au facut-o în felul lor. Dar Andreei Esca, Loredanei, lui Ilie Năstase și Emil Boc, da! Lor le-a plăcut să se facă de râs la TV. Puțină miștocăreală nu strică nimănui.
Pe asta cred că au mizat și cei care au inițiat toată povestea. Și-au dat seama că dorința de a apărea la TV, de a deveni popular, va scoate scorțoșenia din oameni, și vor da bani. Mai ușor. E mai deprimant decît să bați la uși care ți se închid repede în nas.
Este ca în secvența asta din Desperados: oamenii nu numai că nu se supără, dar iși mai toarnă și o găleată cu apa rece în cap!
Lăudabil mod de a strânge bani. Îi invidiez pentru idee și pentru eficieța ei. Păcat că trebuie să se întâmple așa. Păcat că nu reușim să ne sensibilizăm unii pe alții pentru cauze nobile.
Ceea ce mă duce cu gândul la altă situație de rahat: știți, i-am salvat pe ăia doi de Ebola, dar nu mai avem medicamente să trimitem și la voi, negrilor needucați! De fapt, alea erau experimentale, nu că nu mai avem, dar nu avem niciun drept să încercăm chestii experimentale pe voi.
Dacă se întâmpla așa și cu boala asta… umanitatea e pierduta!