Am avut o discutie interesanta cu un amic, care mi-a spus ca motivul pentru care ne facem rau este ca avem false asteptari.
Am vrea ca toata lumea sa fie pe gustul nostru, sa gandeasca la fel ca noi, sa iubeasca acelasi tip de activitati, sa asculte aceeasi muzica, sa doarma intr-un anume fel, sa se comporte asa cum vrem noi.
Cred ca lucrurile astea ne-au fost inoculate de mici, cand am citit sau am aflat de faptul ca Dumnezeu a creat omul dupa chipul si asemanarea sa. Si acum ni se pare firesc sa cerem anumite lucruri de la oamenii care ne inconjoara, sa-i facem sa semene cu noi.
Iar cand lucrurile alea nu se intampla, suntem dezamagiti. Dezamagirea e creata de noi, pentru ca asteptam sa se intample ce credem noi ca e bine.
Nu s-a intamplat, suntem dezamagiti.
Desi momentul a trecut, iar trecutul nu il mai poti schimba, noi pastram problemele in spate, asa cum facea calugarul budist intr-un post mai vechi de-al meu.
Viitorul, in schimb, la fel, credem ca il putem influenta. Se pot intampla atatea lucruri in timp, iar viitorul poate avea alt curs incat, asteptandu-ne la ceva si obtinand altceva, vom deveni nemultumiti.
Trebuie sa ai un scop spre care sa iti indrepti eforturile, de acord. Dar daca lucrurile nu se intampla asa cum ti-ai dorit, ce sa faci?
Certitudini? Cine ti le poate da? Nici Mugur Isarescu nu cred ca stie rata de schimb leu/euro de peste doua saptamani. O poate intui, da, dar cu exactitate, nu o poate sti.
Ce e mereu constant in toata povestea asta? Prezentul. Cum alegi sa traiesti prezentul, asta depinde de tine.
Si da, este adevarat ca nu te poti detasa atunci cand esti implicat direct. Este greu sa aplici teoria asta de ia omul asa cum e si nu fi afectat de faptul ca nu se comporta asa cum vrei tu.
Oamenii sunt atat de diferiti! De aici vine frumusetea vietii.