Poti sa judeci un om pentru trecutul lui? Poti, evident! Initial m-am gandit ca nu prea e OK, ca a judeca un om dupa trecut inseamna sa negi ce e bun in omul ala, astazi. Daca e ceva bun, sa ne-ntelegem.
Dar mergand la extrem, da, poti sa-l judeci. Sau, ca sa nuantez mai bine, poti sa-l invinuiesti si sa-l condamni.
Dau aici un singur exemplu: criminalii de razboi. Pot deveni oameni buni, se pot cai pentru faptele lor, sa nu negam asta, dar nu  poti sa stergi nenorocirile cauzate de ei. Asa ca-i judeci si-i condamni.
Eliminand faptele penale si legand discutia de viata, pure and simple, ce faci cand traiesti o bucata de timp langa un om si, dupa o perioada, cand lucrurile din cap se limpezesc putin, incepi sa-ti amintesti chestii din trecutul lui, care incep sa te deranjeze.
– Aa, ai vazut ca ai mancat prajitura cu jeleu acum 15,5 ani?? Nu trebuia sa faci asta! De ce?
Si, tot gandindu-te la motive de genul asta, incepi sa te crizezi, sa iti creasca nervozitatea, sa iti faci singur rau.
Da, am mancat prajituri cu jeleu,ecler sau mascote, dar acum 15.5 ani, cand nu te cunosteam pe tine. Mai mult, cand m-ai cunoscut, tu stiai ca am mancat prajituri d-alea! Chiar si faptul ca le mancam cu mana goala, stiai. Si dupa atata timp si experiente impreuna, te deranjeaza ca le-am mancat? No, asta nu-i motiv bun de sfada! Parerea mea.
Poti sa traiesti cu trecutul unui om care a facut abuz de dulciuri? Poti, daca incepe sa tina regim. Daca nu tine regim, da, ai toate motivele sa-i reprosezi ca mananca prea mult si prea variat, si e in pericol sa faca diabet zaharat de la atatea placeri.