Exista oameni care ofera ajutor neconditionat, oameni care ofera ajutor conditionat si oameni care accepta sau nu accepta ajutorul.
Bine, poti sa spui ca ajutorul conditionat nu mai este un ajutor. Eu nu-l consider asa. Si aici nu vorbim de lucruri pe care le fac camatarii, ci despre lucruri pe care poti sa le oferi pana la un anumit nivel. De-aici si conditionarile.
Prietene, pot sa fac asta pentru tine, pana la punctul asta. Mai departe, te descurci singur.
As vrea sa ma exprim in ceea ce priveste acceptarea sau neacceptarea ajutorului de orice fel.
Ce se intampla cand accepti ajutorul, ce te face sa-l accepti?
Increderea in oameni, in primul rand, duce la acceptarea oricarei forme de ajutor. Accepti ajutorul cuiva pentru ca stii ca este oferit din inima, oamenii pur si simplu vor sa ajute.
Te ajuta sa-ti ridici o casa, te ajuta sa treci peste un moment greu, te ajuta cu vorbe, cu sfaturi, te ajuta sa bati pe cineva, sa izbandesti intr-o intreprindere de-a ta. Le pasa de tine, de problemele tale sau de bucuriile pe care le poti obtine cu ajutorul lor.
Si, daca este asa, nu ar trebui sa te simti cu nimic mai prejos in fata celor care te ajuta. Cred ca trebuie sa ai aceeasi inima larga pe care o are omul din fata ta, cand spune “Pot sa te ajut, si o voi face!” si sa spui un mare “Multumesc frumos!”
Nevoia de ajutor. Treci prin momente mai putin fericite si simti ca singur nu poti sa te descurci cu resurse si eforturi proprii. Chiar ai nevoie de ajutor.
Acceptarea ajutorului nu te face mai slab, nu te coboara cu o treapta pe scara sociala. Te ajuta sa treci peste momente mai putin placute – nimeni nu are nevoie de ajutor cand totul e ok – si sa mergi mai departe, in conditii mult mai bune.
Neacceptarea are si ea cauzele ei. De ce sa ma indatorez fata de cineva?, e unul din ganduri.
De ce sa depind de cineva? Daca nu poti sa-i intorc favorul niciodata? Daca vreodata imi cere ceva si eu nu pot sa ma mulez pe cererea lui? Daca va avea vreodata nevoie de ajutor, si eu nu sunt capabil sa-l ofer?
Inca odata, omul care te ajuta din inima, nu se gandeste niciodata sa iti ceara ceva in schimbul ajutorului sau.
Lipsa increderii te duce intr-un singur punct. Pune-i capat, nu ai de ce sa te mai obosesti cu oamenii in care nu ai incredere.
Keep this in mind: acceptarea ajutorului este buna atat pentru tine, cat si pentru cel care-l ofera.
frumos…și foarte adevărat !!
îmi face plăcere să te citesc 🙂 și mă bucur că ai reînceput să scrii mai des 🙂
Multumesc frumos. 🙂
Oamenii ma inspira.