Am un monitor batran, un ACER de 24, ieftin rau la vremea lui.Cu ceva vreme in urma, am inceput sa caut o solutie sa-l calibrez in asa fel incat culorile de pe ecran sa fie alea care trebuie, in sensul in care sa nu mi se para ca rosul e rosu, dar pe hartie sau alt monitor sa fie portocaliu.
Am gasit, regasit mai bine zis, sculele de la Spider. Cam scumpe doar pentru monitorul si, probabil, televizorul meu. N-am reusit sa conving 2-3 prieteni sa ne cuplam la un singur device. Bine, e posibil ca licentierea sa nu iti permita sa instalezi pe mai multe calculatoare, insa asta se putea afla inainte de achizitie.
Pana la urma m-am linistit cu cautarile.
Zilele trecute, vad un post pe Facebook cu niste Dell-uri, bla, bal si uite ce frumus arata ele unul langa altul, etc. Generatii diferite, asa ca mi-am spus ca daca omul persista in a cumpara Dell, sa incerc sa aflu de ce.
Am recitit despre Gamut, care reprezinta capacitatea unui panou de a afisa o gama de culori mai mare sau mai mica. Asta e punctul de diferentiere important intre monitoare normale si monitoare dedicate. Evident, marimea, rezolutia, etc. Pe astea le gasesti pe orice site, la info. Despre Gamut… mai subtirel, asa. Alte diferenta tin de capabilitatea de autocalibrare si alte bazaconii de care nici n-am auzit.
Punctul de referinta difera. In general, se prefera AdobeRGB, care a ridicat putin stacheta in ceea ce priveste spatiul de culoare. Anyway, conceptul e acelasi, cu cat te apropii sau depasesti 100% din referinta, e mai bine.
Dell-urile pe care le-am vazut erau bune. Eh, incercand sa aflu mai multe, am descoperit “adevaratele” :)) monitoare pentru prelucrare grafica, pentru ca aici vroiam sa ajung.
Daca un Dell e undeva la 550 USD, un Eizo sau un NEC ajung sa depaseasca 2000USD in magazinele online de-afara.
Eizo: http://www.imagescience.com.au/compare/447/561/572
NEC: http://www.imagescience.com.au/compare/302/360/298
Astia doi de mai sus, au si monitoare low budget destul de bune, dupa cum spun oamenii internetului.
Ceea ce m-a bucurat, a fost faptul ca au un tip de garantie, de cateva zile bune, numita zerodeadpixel! 🙂 Povestea asta, in majoritatea cazurilor din Romania, se traduce: daca nu ai 3 pixeli morti, nu e bun de replacement!
La oamenii astia, chiar si un pixel mort descoperit la 2 saptamani de la achizitie, duce la replacement.
Sa nu fim carcotasi, presupun ca Dell-ul este foarte bun. Si, sa fim si seriosi, e o mica diferenta in bugetul oricarui om normal de la 550 la 2000 sau chiar 5-6000 USD!
Acerul meu, pe toate site-urile astea de calibrat, imi iese bine. 🙂 Cine stie cum o iesi daca-i pun scule profesionale pe el. Atunci o sa vad realitatea!