Cu ocazia unei conferinte, am ajuns in Istanbul. Iarasi o premiera, pentru ca este prima data cand iau contact cu alta civilizatie decat cea, sa-i spun, europeana.Ce am facut acolo in afara de conferinta?
Am calcat in Asia pentru 3 secunde. Am trecut Bosforul, pe podul care leaga Europa de Asia si am pus piciorul jos. Ne grabeam sa ne intoarem in pe Batranul Continent.

Am trecut pe langa stadionul lui Besiktas care, de aproape, nu pare cine stie ce. E intr-o groapa, langa malul marii.

Istanbul este plin de moschei, de unde se aude mai mereu Allahu Akbarrrr. Curat in unele locuri, mizerabil in altele, arhitectura modera si traditionala, increnganate destul de placut.
Am vizitat Moscheia Albastra. Mirosea a ciorapi nespalati si care avea un mare lampadar pe mijloc, prins intr-o multime de cabluri care-i stricau aspectul.
Insa daca ne gandim la scopul constructie, uitam si de miros si de cabluri.

Am nimerit in timpul unui mare Bairam, asa ca bazarul era inchis, la fel ca multe obiective turistice. Regret ca nu am reusit sa vad si Bazarul. A fi fost interesant.


 Au si ei Lipscaniul lor, aglomerat ca naiba, cu o gramada de magazine, moschei si o linie de tramvai  pe care se plimba un vagonas plin cu oameni si pe al carui exterior se agatau copii de varste diferite.

Orasul e plin de pisici si cand zic plin, chiar asa e. Cred ca am vazut zeci, prin toate locurile. Una, in calduri, s-a dat la shaowarma si la aparatul meu.  

Am vazut o vulpe, la vama dintre Bulgaria si Turcia. A venit pe la masini sa ceara mancare si a primit. In apela marii, am vazut un delfin. A fost o senzatie extraordinara pentru ca pana acum i-am vazut doar chinuiti in bazine.

Drumul bun, e de facut intr-un sofer, de la un cap la altul. Am reusit sa evitam spagarii din Bulgaria. Sunt cateva varianta, noi am ales-o pe cea prin mijlocul tarii. Berea Efes e buna dar destul de scumpa.