Stateam cu nevasta in cel mai nou mall al orasului si mestecam la o shawarma de Dristor. Asta cu shawarmeria si-a deschis si casa de schimb valutar exact langa locul unde frige carnea, casa la care cursul e apropiat de cel al BNR-lui. Am expertul langa mine, stie treburile astea.
Tot minunandu-ne noi ca shawarma pe care o fac eu e mai buna decat aia de Dristor, printre inghitituri si starsaturi cu servetelul, ne-am adus aminte de o chestiune.
Prin Iulie, anul de gratie 2010, luna iulie, zisa si Cuptor, omu’ de afaceri Dinu Patriciu recomanda ca romanii sa-si tina economiile in dolari americani, nu in euro si nicidecum in lei.
Ce se intampla atunci? Dolarul avea un pret in crestere, Euro o cam dadea de garduri ca tocmai se umlase tarata in Grecia si omu’ ne recomanda sa schimbam euroii si leisorii in dolari. Ce se intampla acum?
Hai sa analizam putin.
In iulie 2010, cursul mediu al Leu/USD a fost 3.26. Cursul mediu Leu/Euro, 4.26.
August 2010. Leu/USD: 3.22, si nu vreau sa zic ca a fost si 3.19. Leu/Euro: 4.24.
Nu cumva era mai bine sa ai lei? Pai cumparam parai in iulie si acum ne aruncam in cap. Bine, nu am cursul mediu, asta e disponibil dupa ce trece luna, evident. Dinu nu este singurul care face afirmatii de-astea. De-a lungul timplui au existat destule oracole din Balcesti. Hai sa vedem daca trebuie sa-mi fac mea culpa in decembrie. Poate o avea omul dreptate.
Era ochei daca venea cu sfatul asta cand inca nu incepuse dolarul sa creasca. De ce atunci si nu la inceputul cresterii? Poate si-o fi facut omul niste planuri, sa vanda paraiul la un anumit pret sau, vazand ca USD scade, a incercat sa-l mai tina putin sus. O fi cumparat USD cand pretul era la apogeu, nu stiu. Inclin sa cred ca s-a intamplat de la caldurile de-afara. Nici de la alea, ca luna a fost cam ploioasa. Ce-o fi fost in capul lui?