Cum iti construiesti un brand? Ce trebuie sa faci sa devii un brand?
In primul rand, constructia unui brand nu e diferita de constructia unei case. Incepi cu fundatia, o proiectezi in asa fel incat sa sustina ce va fi construit deasupra. Raportandu-ne la tara, asta inseamna drumuri bune, condtii de transport excelente, trenuri si autocare curate.
Ce faci mai departe? Incepi sa pui caramizile, sa torni betoane peste structura de fier forjat. Revenind iar la tara, inseamna sa construiesti hoteluri, restaurante, zone de recreere.

Ai turnat betoanele, incepi finisajul, aduci mobila si te muti.
Ai hoteluri, trebuie sa cureti zonele in care se presupune ca vor veni turistii, dar si zonele adiacente, trebuie sa ai preturi competitive si servicii pe masura.
Ce se intampla in tarisoara asta? Nimic din ceea ce am sps mai sus. Drumurile se asfalteaza odata la 2 ani, intre asfaltari se rup si ne rup masinile in doua. Hai, sa nu vorbim de rau, exista cateva exceptii, dar cu un buchet de flori nu se face primavara.
Ce poti sa-i spui unui chelner care iti aduce o ciorba cu muste in ea? Ca are muste? Risti sa primesti un raspuns de genul asta: hai domnule, cata ciorba poate sa manance musca aia?
Nu e de ras.
Ce poti sa faci cand faci rezervare la o pensiune la mare, ajungi acolo si constati ca, desi e construita cu un an in urma, e plina de mucegai? Pleci, evident, dar cati nervi iti faci? Dar ai platit avans? Cum iti iei banii inapoi?
Bun, revenind la brandul de tara, in cazul in care nu stiati, Romania a dat ceva bani  pe niste studii de fezabilitate si a aflat ca destinatia preferata a cetatenilor germani, austrieci, spanioli, samd. este zona muntoasa. Banii sunt si din fonduri europene. E un lucru bun, pentru ca e tare greu sa intocmesti o documentatie si sa iei banii aia.

Eh, si asa a reiesit sloganul Exploreaza gradina Carpatina! Evident, e o aventura sa explorezi o gradina plina de gunoaie, sticle de plastic, ambalaje de seminte si biscuiti, tampoane si alte alea.

Hai sa spunem ca iti iei inima in dinti si incerci sa explorezi, dar unde naiba stai? In cele cateva hoteluri de 5 stele? Cum ajungi in mijlocul muntilor? Aha! Avion pana in cea mai apropiata zona, apoi tren sau autocar. Drumuri? Aeroporturi?

Daca te dai jos din avion la Sibiu, e mai usor, acolo s-au investit ceva bani cand a fost capitala europeana si lucrurile se vad mai roz din punct de vedere al turismului.

Brandul de tara. Ma, cand am vazut ca frunza aia e cumparata de pe net, am simtit ca ma ia durerea de cap. Apoi mi s-a facut greata si apoi mi s-a facut rusine! Mi-e rusine.

Pe vremurile aste, cand te uiti la ultiml leu din buzunar te mai faci si de ras si arunci banii pe o facatura!

“Cea mai mare firma de branding de tara a facut-o. Avem drepturi de autor pe ea!” Bine ca esti tu blonda, Elena. Asa e de inteles ce se intampla.
Cred ca si eu cunosc cativa oameni muult mai inteligeti si capabili sa scoata din cap un logo adevarat. Noi a trebuit sa lucram cu cea mai mare firma de branding, si in acelasi timp cea mai ieftina. Cu 10% din bani, ar fi iesit ceva mai bun si, mai important, ai fi lasat banii in tara. Macar atat, daca nu si restul lucrurilor pe care le-am spus la inceput. Pana la urma au renuntat sa mai faca reclama la mare, ca acolo ne-au batut bulgarii la cur de n-am avut aer.

Ce e in Bulgaria? Ce vedeti in imagini. Preturi, servicii? Acum stie toata Romania ca ne-au batut si la preturi si la servicii. E adevarat, poti sa pleci cu masina si sa vii inapoi fara ea, dar asta e un alt subiect.