Ma plimbam pe langa apa Buzaului, in zona unde s-a rupt podul de la viitura anul trecut sau acum 2 ani.
Mergeam cu Stefan si cu nevasta prin soarele arzator, pe un damb putin mai inalt decat linia culturilor.
Din porumb iese o caruta plina cu baloti de fan, cu doi pasageri, trasa de un cal cam plapand insa nu neingrijit.
Se opinteste calul, incearca sa urce micul deal, nu poate si caruta o ia la vale cu tot cu el. Moment in care vizitiul izbucneste: tu-ti masa ma-tii, trage ma ca te omor. Mai da si vreo 2-3 bice pe spinarea amaratului si ala incepe sa se opinteasca asa de tare incat, pe la sfarsit, un picior nu l-a mai tinut si a dat cu genunchiul de pamant. Reuseste sa urce si carutasul il indeamna pe drumul pe care veneam noi.
Cand trece pe langa mine, oripilat cum eram dupa ceea ce facuse, ii spun:
-L-ai terminat!
Zambind superior, spune:
– Ce, e dupa el?

De ce i-am spus viztiul prost? Pentru ca imi aduc aminte o intamplare din copilarie, cand eram cu Nea Lae pe la munte pe undeva. Caruta plina cu lemne a alunecat intr-un sant. Calul se opintea si nu putea sa traga caruta chiar daca si oamenii il ajutau. Nea Lae incepe sa injure, calul nu reusea sa iasa de-acolo.
Mai frate, s-a oprit din injurat si a inceput sa-l indemne cu vorbe frumoase. Si-atunci a fortat si a reusit.
Vreme multa a trecut, si calul si Nea Lae s-au dus.

Revenind la carutasul nostru, toti trei am cazut de acord ca trebuie sa stii cum sa te porti cu animalele, mai ales cu astea mai inteligente. Daca il indemna cum trebuie de la inceput, evita toata prostia aia si nu risca sa i se darame balotii si nici sa-si prapadeasca animalul.