Job! Unora le place sa vina la munca, altora le place sa plece de la munca. Ce diferentiaza grupurile astea? Poate sictirul cu care pleaca de-acasa, apartenenta la un grup, faptul ca se duc acolo sa traga, sa faca o treaba, sa reusesca sau doar merg la lucru ca e bine, ca au cu cine sa mai stea de vorba, sa socializeze, sa schimbe o impresie despre meciul de-aseara, despre filmul cu de Niro si Pacino.
De ce iti place sa vii la serviciu?
1. provocarile
2. colegii
3. mediul de lucru
4. banii
5. altele
1. Nu mai ai provocari. Te-ai plafonat, ai atins limita, esti degeaba. Eventual cauti ceva nou si, pe ceea ce erai bun, te limitezi la sfaturi.

2. Colegii. Eh, ei sunt la fel ca rudele: nu-i alegi, te pricopsesti cu ei. Trebuie sa stii sa pastrezi o distanta de, sa-i spunem, confort. E bine sa te imprietenesti la catarama, sa poti sa discuti orice cu un coleg, sa-ti faci prieteni. Poate fi benefic sau distructiv. Uneori, din prea multa prietenie, lucrurile degenereaza.
3. Mediul de lucru? Una e sa lucrezi in Damaroaia, alta e sa ai un birou civilizat, cu lumina naturala in cea mai mare parte a zilei. Datorita mobilitatii excesive, poti sa stai acasa si sa lucrezi. Esti la client toata ziua, acasa vii si faci rezumatul, stabilesti ce ai de facut peste o saptamana si ai rezolvat problema. Elimini costuri cu chiria, curatenia, timp pierdut in trafic. Esti mai eficient. Conditia este sa nu te pierzi, sa nu crezi ca daca esti acasa te poti trezi la 10, ca asa e bioritmul tau. E adevarat, se pierde contactul cu colegii, dar sa fim seriosi. In multinationale, sunt oameni care se intalnesc prin videoconferinte si, de 4 ori pe an, se strang si fizic intr-un loc.
4. Banii? Da, sunt o componenta importanta in unele momente din viata. Desi parerea generala este ca nu pleci de la un loc de munca din cauza banilor, head hunting-ul infirma teoria asta. Bine, banii sunt si in acest caz o singura componenta. Hai sa-ti dau un Ferrari, abonament la sala, ca te vad cam sfarsit, poate si operatii estetice pe gratis. Ai nasul cam mare, nu?

Ce faci cand una dintre caracteristicile astea se degradeaza? Ce faci cand ai ajuns expert, cand nu mai ai colegi pe care sa te bazezi, cand mediul de lucru nu e cel mai potrivit si cand nu mai poti sa-i cumperi nevestei, amantei, copilului o ciocolata cu menta?