Companie americana care exista de prin 1996, daca nu ma insel. Pe atunci produceau echipamente de caching pentru dot.com-urile care erau in floare. Odata cu prabusirea lor, Blue Coat s-a orientat spre alte piete si astazi ofera tehnologii care optimizeaza traficul WAN, care ofera securitate si acces controlat al utilizatorilor la internet.
Linia de produse nu este foarte mare, ca game distincte avem echipamentele Proxy SG (care fac proxy, evident 🙂 ), Proxy AV (care fac partea de antivirus), Pachetshaper si o serie de echipamente si softuri pentru administrare centralizata. Pachetshaper este o serie de produse cu care poti sa vezi toate aplicatiile care tranziteaza reteaua si cu ajutorul careia poti optimiza si accelera traficul si te poti asigura a aplicatiile business critical nu vor avea niciodata probleme cu latimea de banda si timpul de raspuns. Pe langa ele, exista cateva echipamente de monitorizare, raportare si management, necesare atunci cand vrei sa administrezi mai multe echipamente dintr-un singur punct.
Traficul este optimizat pe baza de politici, adica daca spui ca o anumita aplicatie poate folosi numai 1K din latimea de banda, asa se si intampla, iar cei care obisnuiau sa sa uite excesiv pe Youtube vor avea de suferit.
La fel, cu ProxySG si optiunea de URL filtering, tot pe baza de politici, este permis sau interzis traficul catre un anumit site. Aici se pot aplica politici in functie de continut, timp, utilizator si grup de utilizatori. Astfel, companiile pot sa tina sub control traficul recreativ, sa creasca productivitatea si nu in ultimul rand, sa se protejeze de site-urile care distribuie ontinut periculos – virusi, troieni, spyware, etc chiar si in traficul criptat.

Accelerare si optimizare poti sa faci si cu echipamentele Proxy SG. Aici e un film exemplificator despre MACH5, tehnologia de accelerare inglobata in ele.
Ar fi mai multe de spus, pentru ca in doua cuvinte nu poti povesti despre tot ceea ce ofera Blue Coat.
Recent, Gartner, o mare companie de analiza a pietei, a pozitionat Blue Coat in zona leaderilor, atat pentru optimizare WAN cat si pentru solutiile de securitate.

Un lucru frumos este ca Blue Coat ofera in mod gratuit pentru utilizatorii casnici, K9, program cu ajutorul caruia se poate controla accesul la Internet. Nu cred ca exista parinte care sa nu vrea sa-si pazeasca copii de lucrurile urate care exista acolo. Pentru mai multe detalii, aici.