Criptarea fizica se realizeaza prin mai multe metode. Textul urmator este criptat folosind cel mai simplu cifru: “rerger lt birou de luni ptnt vineri”, unde m-urile au fost inlocuite cu r si a-urile cu t. Evident ca aceasta metoda nu confera protectie decat pentru o scurta perioada de timp. In acest caz, codarea s-a facut folosind “substitution cypher
Putin mai complicata este metoda in care fiecare cuvand este considerat un bloc, iar criptarea se face pe blocuri: “gem mer” “al” “rou bi” “ed” “ni lu” “na pa” “eri vin”. Codarea a fost facuta folosind transposition cypher. Mi-e cam greu sa le traduc in romana.
Cele doua metode se pot combina, dand nastere la ceea ce se numeste cifru hibrid. Enigma, masina care cripta mesajele dintre submarinele germane si comandament in Razboiul 2 Mondial, asa cum ii placea comandantului de companie din armata sa-i spuna, folosea cifru hibrid. Aliatii nu au reusit sa-l sparga pana cand nu au recuperat o masina dintr-un submarin pe cale de a se scufunda.
Stenografia, este metoda prin care un mesaj este ascuns in altul.
Una dintre cele mai vech metode de criptare este rot13, folosita, se spune, din timpul romanilor. Mai multe despre ea, pe wiki.