Ungaria. Nu m-a impresionat in mod deosebit. Sunt mai… avansati, mai civilizati si cred ca, desi nu prea au cu ce sa se laude, scot mai multi bani decat noi din tara lor. Budapesta, of course, e  un oras care, spre deosebire de Bucuresci, merita vizitat.
Intr-un castel de langa Balaton, in beciuri, au deschis un restaurant cu program artistic. Program artistic cu momente de calarie! Foarte tare! Desigur, mancarea era in ton cu varsta castelului – medievala. Imi amintesc ca am primit tacamuri doar pentru supa.
Nu am simtit ca sunt printre unguri, desi ma asteptam la ceva reactii adverse. Am ramas cu sechele din anii 80 cand, pe langa Balvanyos, am intrat intr-un magazin sa cumpar paine. Cucoana aia se uita la mine ca la urs. A trebuit sa cer de 3 ori pana s-a miscat. E ii ceream paine in romaneste, e imi raspundea in maghiara! Atunci m-am enervat, acum ma distreaza. Eh, se pare ca lucrurile s-au schimbat si ca sechelele au ramas la nivel inalt, nu printre oamenii de rand.

O sa va povestesc odata despre Lotzi, ungurul cu care am petrecut cateva zile la vila fratelui lui Boc (da, Boc ala micu’, ala de a cazut pe scari la Andrei Gheorghe. A, da, a fost si PM al Romaniei)

In drum spre Ungaria, am stat o noapte in Alba Iulia. Cautam ceva de mancare si am intrat intr-un magazin mixt, unde aveau de vanzare si Cico si ciorapi de dama din lycra. Ca sa nu bananaim ca musculitele de otet, am intrebat-o pe doamna de-acolo daca stie un loc unde se mananca decent. Ne-a indrumat sa o luam printre biserica noastra si… a lor 🙂 si sa iesim din oras. Uite-asa, am ajuns la pulberaria orasului, constructie foarte interesanta. Imagineaza-ti ca stai in interiorul unei anvelope de tractor. Cam asa e si pulberaria. O constructie cu iz medieval, din caramida acoperita cu pamant, in care un intreprinzator cu idei (altfel nu poate fi numit intreprinzator) a deschis un restaurant, pub13. Modern nume pentru o asemenea constructie. Mancare buna, mai multa decat iti trebuie.

Ungaria! Nu am avut timp sa vedem prea multe. Cred ca tema curateniei o sa-mi vina in minte de fiecare data cand vorbesc de alte tari. Dincolo e mai curat.
Am condus pana la Lacuri, majoritatea drumului pe autostrazi. Obligatoriu iti trebuie rovigneta. Au camere care scaneaza numarul de inmatriculare sa vada daca ai platit taxele.  Am preferat sa o cumparam din Romania pentru ca ne-am gandit sa pastram niste bani la noi in tara.

Aveam doi prieteni acolo, Vikuscka si Falatka, pe care nu am reusit sa-i intalnesc. Falatka plecase de la Balaton in weekend-ul dinaintea venirii noastre asa ca am vorbit doar pe internet.

Concluzia: nu ratati Alba Iulia. E un oras frumos, iar pub13 chiar merita vizitat.

In 1599 Mihai Viteazul intra in oras. Nu a prea fost apreciat de populatie, dupa unele surse, dar tot ajunge Domnitor al Tarii Romanesti si Ardealului si a toata Tara Moldovei. Asta pe la 1600, dupa ce il da jos pe Ieremia Movila.
Mai aproape de noi, a ajuns model pentru Jiji, care s-a folosit de niste secvente din filmul Regizorului pentru campania sa electorala.

Daca la scoala nu v-a placut istoria, mai multe informatii despre adevaratul Mihai Viteazul gasiti aici.