Cum să ții o firmă în picioare – EPISODE I

Mă gândisem să pun un titlu prăpăstios, dar am zis ca mai bine vorbim mai pe pozitiv, așa.
Vine o vreme când un om trebuie să își facă firma lui. Face parte din ciclul vieții și al morții. Te naști, înveți, te angajezi să te exploateze unii, apoi faci o firmă să exploatezi tu alți oameni. Dacă te-ai educat bine, poți sa dai fail la exploatare și să lucrezi cu oamenii ca și cum sunt partenerii tăi.
Unii nu vor fi niciodată partenerii tăi, dar e mai bine să mergi pe linia asta pentru că de aici vine progresul. Cointeresează-ti angajații și o să ajungi pe culmile succesului.
Evident, sunt multe motive pentru care poți da rateuri mari. Și o să vorbesc despre câteva dintre ele.
1. Când începi un business, dacă piața nu îți oferă o oportunitate și pleci tu la drum doar pentru că vrei să vinzi becuri, ai șanse mari să ajungi în groapă. Pasiunea ta pentru becuri nu înseamnă și pasiunea altora pentru becuri.
E bine ca atunci când pleci la drum, să știi măcar în proportie de 60-70% că există o piață pentru ce vrei tu să vinzi, fie că sunt produse fie că sunt servicii.
2. Pleci la drum de unul singur. Șansele de a ajunge în groapă sunt destul de mari. Nu ai pe cine să te bazezi, efortul de a împinge lucrurile este prea mare pentru un singur om, folosești un singur creier pentru idei și modalități noi de a găsi clienți și de a dezvolta noi produse. Deși este cel mai bine să fii singur într-un business din câteva puncte de vedere, pe termen lung, cu partenerul potrivit, poți realiza mai mult. Unde mai pui că poți împărți și stresul. Nu e tot pe capul tău!
3. Lupta între acționari. Am văzut asta de prea multe ori. Alegi oamenii cu care pleci la drum fără să îi cunoști atât cât trebuie, și în scurt timp săbiile încep să se arate, scuturile se ridică, primele capete încep să cadă. Totuși există și povești de succes. Aș minți dacă aș spune că nu am văzut așa ceva. Oameni care au încredere totală în cei de lângă ei și nu își pun niciodată problema că lucrurile o pot lua sau au luat-o pe căi necinstite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *