Închisoarea cu suspendare

Ma uit pe Antena 3. Hooo, nu săriți pe mine! Nu mă transform. Aștia ai lui Gâdea, se văitau că Kovesi i-a dat în judecată și le-a cerut un meleon de lei, bani frumoși.
La un moment dat, chiar se lăudau că Ion Cristoiu, omul cu găina care naște pui vii, îi apără. El, marele adversar al Antenei 3. Și dau un filmuleț în care Cristoiu explică cum e bine să ceri daune morale de 1 leu, în urma unui astfel de proces.
Fără să vreau, m-a dus gandul la condamnarea lui Dragnea. Inchisoare cu suspendare. M-am întrebat ce face o condamnare cu suspendare dintr-un om. Ce face o despăgubire morală de un leu?

NIMIC!

Închisoarea e făcut pentru ca oamenii pedepsiți să se reabiliteze. Din închisoare, după ce îți faci suma, ieși iertat. Ți-ai însușit greșelile, ți-ai făcut autocritica, ai avut timp să reflectezi și sa accepti și să treci cu bine peste greșeli. Ai fost pedepsit! Ai ieșit curat, om nou. Ai drepturi ca orice persoană libera. Asta e găndirea mea.

Ce se întâmplă când ești condamnat cu suspendare? Îți continui viața. Nu ești afectat. Esti condamnat cu suspendare. Viața merge înainte, ești acasă, dormi în patul tău, liniștit. Mănânci ce vrei tu, atăt cât îți permiți.
Și apoi te întrebi oare nu cumva, suspendat fiind, am drepturi? Pentru că nu ai trecut prin aceleași procese fizice și psihice prin care a trecut un condamnat aflat în închisoare. Tu ai stat acasa la tine, ai fost la film, ai fost la petreceri, ai condus un partid politic. Ai futut când ai vrut. Ai făcut de toate. Nu ai fost limitat de nimic.
Uite-asa e Mr. Dragnea, care nu își dă seama că el nu e vindecat.
La fel și cu daunele morale de un leu. Tată, tu nu plătești cu nimic! Nici cu libertatea în cazul suspendării, nici cu buzunarul, în cazul celălat. Nu simți că ai greșit.
După ce plătești, o să ințelegi. Pâna atunci, nu. Ești aproape nevinovat. Ești condamnat pe hărtie.

2 Comments:

 1. “Închisoarea e făcut pentru ca oamenii pedepsiți să se reabiliteze. Din închisoare, după ce îți faci suma, ieși iertat. Ți-ai însușit greșelile, ți-ai făcut autocritica, ai avut timp să reflectezi și sa accepti și să treci cu bine peste greșeli. Ai fost pedepsit! Ai ieșit curat, om nou. Ai drepturi ca orice persoană libera. Asta e găndirea mea. ”
  Din pacate, Cristi, total gresit! Asa ar trebui sa fie! Dar realitatea e perfect pe dos… Cu ce mustrari de constiinta crezi ca o sa iasa de la “mititica” Udrea (daca v-a fii vreodata condamnata ptr. ceva ), Cocos, Pinalti, etc, stiind ca la iesire îi asteapta meleoanele (DE EURO!!!) ??? Cu ce ne “încălzește” pe noi cetatenii, cei furati, ca ei stau putin deoparte si pe urma isi vad de viata inainte, ptr. ca S-AU REABILITAT? DE CE NU SE CONFISCA AVERILE PTR. RECUPERAREA FURTISAGURILOR? Jiji, a fost imediat executat. Gica Popescu, idem! La fel, Nastase…La anumiti politicieni…mucles… Deci care justitie? Apoi ce crezi ca au invatat, la ce crezi ca au meditat respectivii (cei care ajung totusi la inchisoare!)??? Poate doar la faptul ca se putea…fura mai mult, ca uite raman cu ei!!! Dar noi, cei “ramasi afara” ce concluzii tragem? Fura frate cat poti, ca daca ai pe cine trebuie, s-au ai stiut tabla “impartirii”, cand erai pe val, POATE! ajungi accidental la zdup, asa o trecere, dar ramai cu meleoanele…! Cat despre “despagubiri” ptr repararea onoarei, fiecare cat are nevoie… Dar sa mi-o dai pe Codruta de exemplu…Pas! Zici ca te-ai uitat la A3… Vrea bani (MULTI!) de la Radu Tudor, care N-A SPUS NIMIC in emisiunea reclamata? Mai vrea bani si de la Savaliuc, care NICI N-A FOST IN EMISIUNEA respectiva??? WTF! Cineva e cu economiile la pamant, rau de tot!!! Daca sefa DNA procedeaza asa in viata privata, ca incredere sa mai am in ea, in cea profesionala? Si inca ceva. Tot vad ca o baga la inaintare, de ceva vreme (mai ales de cand cu “dezvaluirile” lui Ghita), cu atacul la justitie, la DNA… Sa fie clar: nu ea, Codruta, e justitia si nici DNA-ul. E (vremelnic!) sefa DNA-ului , dar nu DNA-ul!!! Ghita o ataca pe ea, NU INSTITUTIA pe care o conduce! Parerea mea!

  • Ai dreptate in ceea ce privește unii oameni. Categoria recidiviștilor, cei care nu înțeleg de ce au fost la mititica, e grăitoare. Ei ies din pușcărie cu gandul la alte furtișaguri, violuri, înșelăciuni.
   Eu faceam o comparație între pârnaia cu suspendare si cea cu executare. Kiovesi poate să ceară. Omenii ăia care vor plăti, dacă ea v-a avea căștig de cauză, vor merge să își caute dreptatea în altă parte. Au toate pârghiile să facă asta.
   Repet, eu comparam gândirea unuia care a luat cu suspendare cu ale unuia cre a stat după gratii, nu procesul lui Koveși.
   Revenind la proces, nu mi se pare OK, ca jurnalist, să ai dreptuș să greșesti, așa cum spunea Cristoiu. Păi ce facem aici? E ca și cum îl acuzi pe unul pe nedrept. Procese, cercetări, etc., iar omul, în final, e nevinovat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *